Hoppa till innehåll

Föreningens sommarmöte 28 juli 2024

Söndagen den 28 juli 2024 kl 14.00
Dansbanan på Haget

Ordförande hälsar välkomna

Med regnet hängande i luften startades mötet. Tomtägareföreningens ordförande Lars-Göran Uddholm (Lars-Göran) hälsade de ca 100 deltagarna varmt välkomna till sommarmötet. Han inledde med att presentera styrelsen och agendan. Lars-Göran summerade det gångna året som ett ganska normalt år. Det var ingen Alfrida-storm eller liknande som krävt speciella insatser av styrelsen.

Våra allmänningar

Föreningens förvaltare Arne Roloff(Arne) visade en karta över området och berättade om de insatser som gjorts. Arne påpekar att vi alla äger allmänningarna och ska ha tillgång till dem. Han har fått höra om de som plockat hallon på allmänningen och blivit dåligt bemötta. Så ska det inte vara. Om man är osäker på var tomtgränsen går, så finns en app från Lantmäteriet som heter Min karta.

Inga större avverkningar har skett av skog under året. Axl Hydén, den arborist som föreningen ofta anlitar, hade en motorsågskurs på Rävgaddsvägen, där de fällde barkborreangripna granar.

Flishögen på Rävgaddsvägen har fraktats bort, vilket gav en intäkt på 25 tkr till föreningen.

Året vassklippning genomfördes sista veckan i juli och gick som planerat. Det skedde med 2 båtar under 2 dagar. Den första dagen klipptes det vid Lermarviken och den andra dagen hela vägen bort till seglarskolan. Även några tomtägare passade på att klippa på sina vatten. Kostnad blev totalt 48 tkr, varav tomtägare bidrog med 5 tkr.

Ängsslåttern har startats senare i år. Lelle har nu börjat men är inte klar.

Synpunkt från medlem: Jag tycker att det var bra med en senare slåtter. Det är bra för blommorna och ser trevligt. Ett önskemål är att även framöver ha slåttern senare på säsongen.

Den gemensam vandringen runt Håtö genomfördes den 12 maj. Under ledning av Lars-Göran Johansson deltog cirka 30 personer. Slingan uppskattas vara 6-7 km lång, beroende på vilka vägar som väljs. Två faddrar hjälper till med att hålla slingan öppen. Medlemmarna som går slingan får gärna ta med en sekatör och själva ta bort grenar som är i vägen.

Dikesrensning utmed hela Brusmarsängen är beställt av Lelle.  Det kommer ske efter det att slåttern är klar.

Föreningen söker fortfarande en fadder för stora badet. Uppgiften är att kontrollera att allt är bra, lägga ut och ta upp bojarna och hålla rätt på toan.

Abborrberget

Under ledning av Bo Nilsson samlades den 15 juni ca 25 deltagare för att ta bort sly och träd som fallit under Alfrida vid Abborrberget. En uppföljande etapp av arbetet planeras till nästa år.

Information om våra bryggor

Gunnar Berg (Gunnar) är ansvarig för föreningens bryggor. Han berättade att det finns 11 bryggor på vårt område varav 10 används. För närvarande har vi ca 160 båtplatser uthyrda till föreningens medlemmar. Det finns för stunden 14 lediga platser för djupgående båtar, därtill 13 för grundgående båtar. De som är intresserade av båtplats uppmanas titta på föreningens hemsida, www.håtö.se, där det framgår på vilka bryggor det finns lediga platser.

Gunnar framförde ett stort tack till bryggbasarna och deras fruar och partners som lånar ut dem.  Det är föreningens bryggbasar som gör det stora jobbet med att sköta det löpande arbetet för varje brygga. Ett speciellt tack framfördes till Tomas Knutsson, som efter många år nu slutar som bryggbas för K-bryggan. Niklas Bredberg har tagit över ansvaret. Niklas bor på Persängsvägen 26 och har varit sommarboende på Håtö i 30 år. [Sekreterarens not: Från nästa höst planerar han att bli fast boende på Håtö. Han är en katamaranseglare och kajakpaddlare som älskar skärgården.] Under hösten planerar han att tillsammans med medlemmarna ta bort bommar och flytkroppar som ligger utmed stranden vid K-bryggan.

H-bryggan används inte längre och planeras att under året tas bort. Mötet hade ingen invändning mot det.

Midsommarfirandet 2024

Lars-Göran tackade trivselgrupp 2 för sitt fina arrangemang av årets midsommarfirande. Vi hade tur med vädret och det kändes som nytt deltagarrekord både för dag- och kvällsaktiviteterna. Bandet har bekräftat att de kommer nästa år igen. Nu lämnas ansvaret för nästa års firande glatt över till trivselgrupp 3.

Ett tips från trivselgrupp 2 är att sätt upp ambitionen innan midsommar. Att inte ha för hög ambition är viktigt, speciellt om man är få i arrangörsgruppen. En möjlighet för små grupper är ju också att slå sig samman med en annan grupp.

Fråga: Midsommarstången gick sönder i år. Vad händer nu?
Svar: Föreningen ska köpa en ny till nästa år. Det kan komma att bli en flaggstång.

Jakt och fiske

Föreningens jägare till havs kunde inte närvara på mötet, men lät meddela att skarvjakten har varit omfattande och gått bra.

Föreningens skyddsjägare berättade att det finns två skyddsjägare. Han berättade att det i år har kommit en ny kull med vildsvin. Jakt sker på nätterna, men det är inte meningsfullt att nu ta bort alla svin, då det då skulle komma in ny grupp utifrån.

När det under augusti och september finns gott om mat i området kan vi förvänta oss att det kommer nya grupper. Se därför till att ta bort allt ätligt från era tomter för att undvika påhälsningar

Medlemsinformation

Föreningens informationsansvarig, Staffan Hagnell (Staffan) berättade att föreningen många år har ett medlemsregister, som används för att: kalla till föreningens årsmöten, fakturera årsavgifter, sända ut föreningsmatrikeln, att informera medlemmarna om aktuella händelser och aktiviteter på Håtö samt vid behov ta individuella kontakter med medlemmar.

Sedan förra sommarmötet har föreningen fått 5 nya medlemmar. Med hjälp av medlemsregistret kan man följa utvecklingen av vilken postadress som medlemmarna angivit som hemvist. Den är:

Den största förändringen på dessa 10 år är att medlemmar med Norrtälje som hemvist har ökat och gått om Stockholm. Av de 40 medlemmar med Norrtälje som sin postadress, har 28 sin hemadress på Håtö (12,2% av föreningens 229 medlemmar). Det är en ökning sedan 2021, då det var 24 stycken.

Trivselgrupper och samordnare

Föreningen har en förteckning över trivselgrupper och samordnare på sin hemsida, se https://håtö.se/stadomraden/. Den gamla indelningen i pumpgrupper behölls även efter att det blev kommunalt vatten på Håtö, då de fortsatt hade kvar uppgiften att arrangera midsommarfirandet. År 2014 fick även pumpgrupperna i uppdraget att ta hand om skötseln av allmänningar i deras närområde. Allmänningen delades in i städområden. För att bättre spegla pumpgruppernas verkliga uppgifter så beslöt styrelsen 2023 att byta namn på pumpgrupper till trivselgrupper. Benämningen pumpgrupper kommer säkert leva kvar under många år, men styrelsen kommer att kalla det för trivselgrupper.

Styrelsen önskar att medlemmarna själva organisera städarbetet i sin trivselgrupp och utser en samordnare. Samordnarens uppgift är att tillsammans med de boende planera arbetet på städområdet, bestämma gemensamma städdagar och hålla kontakt med föreningens förvaltare och de intilliggande trivsleområdena. Samordnaren är även en viktig kontaktperson för nyinflyttade i området som också vill vara med och bidra till trivseln.

Alla områden har dock ännu inte en utsedd samordnare. Av våra 23 trivselområden har 15 en utsedd samordnare, medan 8 fortsatt saknar en. Vilka områden som har en samordnare och vilka som saknas finns angivet på hemsidan. Staffan bad de som bor i områden utan en utsedd samordnare att komma med förslag på en eller bara för att prata om skötseln av allmänningarna i det egna område.

När det var sagt, så bröt regnet ut och mötet flyttas snabbt in på dansbanan.

Tankar kring skötsel av våra allmänningar

Lars-Göran inledde punkten med att berätta att det genom åren har sagts olika saker om hur allmänningarna ska skötas. Han efterlyste ett tydligt gemensamt regelverk för föreningen och att styrelsen nu vill inleda jobbet med att ta fram ett sådant.

Gunnar fortsatte med att presentera en kort bakgrundsinformation om förvaltningen av våra allmänningar.

  • Håtö tomtägareförening innehar genom stamfastigheten Håtö 2:6 ca 86 ha allmänningar varav tillstörsta delen, 76% är skog och 15% är jordbruksmark. Utöver detta disponerar Föreningen 41 ha vatten.
  • En Skogsvårdsplan för föreningen har tagits fram av Skogsvårdssällskapet. Den har klubbats på föreningens årsmöte. I den sattes inriktningen att skötseln av våra skogar i första hand ska vara för rekreation och alltså inte för maximal fibertillväxt.
  • Skog som finns på Föreningens mark är indelad i 28 olika ”avdelningar” eller områden som identifierats. För var och en av de olika områdena har en rekommendation getts av Skogsvårdssällskapet. Vissa områden ska gallras, andra underväxtröjas och vissa frihuggas. Dessa åtgärder avser perioden från 2017 fram till 2025.
  • Styrelsen rekommenderar medlemmarna att organiseras sig i de så kallade trivselområdena (de gamla pumpgrupperna) och sköta allmänningarna i det egna närområdet. I de flesta områden fungerar samarbetet mellan medlemmarna mycket bra. Samtidigt har det också under senare tid uppstått diskussioner och vissa fall konflikter kring hur närområdet skall förvaltas. Det kan också observera att olika allmänningsområden förvaltas på olika sätt.
  • Då skogsvårdsplanen är relativt summarisk kan det finnas skäl att komplettera denna med förtydligande för att exempelvis säkerställa: återväxt av träd – det behövs växlighet i olika generationer och hur vi skall hantera invasiv växtlighet som exempelvis parkslide.
  • Att man gallrar på ett långsiktigt sätt och inte chockar växtligheten. Det är lätt att sätta i gång med röjsågen, men det är viktigt att gallringen görs på ett långsiktigt sätt.
  • Att man bevarar utsikt över vatten. De flesta har kommit till Håtö för närheten till vatten, varför även den aspekten ska tas tillvara.

Gunnar berättade att styrelsen därför har fattat beslut om att ta fram ett förslag på ett tillägg till Skogsvårdsplanen med förtydligande för hur allmänningarna bör förvaltas. Målet är att förslaget skall vara framme innan föreningens årsmöte 2025.

Gunnar ställde frågan om vad medlemmarna på mötet tyckte om detta. Mötesdeltagarna svarade med ett gillande.

Gunnar sa att föreningen söker de med professionell erfarenhet av Skogsvård som kan bidra i detta arbete. Intresserade uppmanas kontakta styrelsen!

Staffan följde upp Gunnars presentation med några frågor till mötesdeltagarna. Frågorna var:

  1. Hur tycker ni skötseln av våra allmänningar utvecklats de två senaste åren? Har det blivit bättre, är det oförändrat eller har det blivit sämre?

Nästan hälften av mötesdeltagarna tyckte att skötseln ar blivit bättre och den andra hälften tyckte den är oförändrad. En negativ synpunkt framfördes om skötseln av stora badet, där nu sanden nästan har försvunnit.

B. Hur tycker ni att skötseln av våra allmänningar är nu? Är den Bra, OK eller I behov av förbättring

Även här ansåg nästan alla mötesdeltagarna att den var bra eller ok.

C. Vad tycker ni om att dela in skötseln av allmänningen i trivselgrupper med en samordnare? Är det bra eller dåligt?

Mötesdeltagarna svara genomgående att det är bra. Kritik framfördes dock från en medlem om att deras område har för få medlemmar.

Information från vägföreningen

Att vara ordförande i vägföreningen är en annan hatt för Lars-Göran Uddholm. Han berättade att Rådmansö schakt har ansvarat för sommarunderhållet och att Lelle, från Håtö gård har ansvarat för vinterunderhållet. Den gångna vintern var tuff. Även om det inte är mycket snö, så krävs halkbekämpning. Lelle var därför ute många gånger under vintern, vilket även har påverkat kostnaden.

Till vägföreningens årsmöte kom bara ca 30 medlemmar av drygt 400. Den stora frågan på årsmöte brukar vara hastigheter och fartgrupp.

Tyvärr är vägavsnittet från E18 ner till korset Persängsvägen och Kalle Schevens väg i dåligt skick. Att åtgärda det är en kostnad som inte ryms inom den ordinarie budget, utan Vägföreningen ser över vilka alternativ som finns.

Fråga: Vi vill ha ett delbart gupp som passar för cyklar. Som det är nu ligger guppet direkt efter en nedförsbacke, vilket inte är det bästa för cyklister.
Svar: Typ av väghindren kan ses över när det är dags att köpa nya.

Fråga: Kan man lägga samman vägföreningens årsmöte med detta möte?
Svar: Det blir fel signal då vägföreningens årsmöte är gemensamt för flera föreningar runt Håtö.

Fadderverksamheten

Lars-Göran framförde ett stort tack till våra faddrar och deras goda arbete. Tomtägareföreningen har utsedda faddrar för lilla badet i Brusmarviken, ängen vid Haget och Håtöruntslingan. Fortsatt saknas en fadder till stora badet.

Övriga frågor

Seglarskolan

Jesper Svedberg har hållit i kontakten med seglarskolan. Han berättade att vi förra året fick klagomål på att föräldrar höll hög fart med bilar och båtar när de lämnade barn. Det var även problem med dasspapper. I år har vi dock inte några klagomål.

Fråga: Önskemål om toalett även efter seglarskolans slut. En tillgänglig toalett vid Brusmarviken efterlyses.
Svar: Lars-Göran sa att vi tar med oss frågan.

Förslag på verksamhetsutveckling

Ett förslag framfördes på att föreningen skulle kunna

  1. Anordna en simskola vid lilla badet.
  2. Anlägga en boulebana på Haget.
  3. Anlägga ett gym på Haget.

Lars-Göran påpekade att förslagen behöver konkretiseras för att beslut ska kunna tas. För att det ska vara möjligt behöver någon ta på sig jobbet att undersöka intresset och vara sammankallande.

Bevakning av föreningens intressen

Synpunkt: Kommunen har stora utbyggnadsplaner för Rådmansö, vilket kan innebära att skog försvinner. Vi borde därför bevaka föreningens intressen.
Svar: Lars-Göran, ja vi bör vara en intressebevakande förening.

Fråga: Om andra föreningar vill förtäta i sina områden, får vi reda på det?
Svar: Ja, genom samarbetet föreningarna har i vägföreningen.

Mötet avslutades därmed lagom till det att regnet upphörde.

Vid protokollet
Staffan Hagnell